Adatbányászok a bankokban

2011.11.02. 17:10

A pénzintézetek az egyik legnagyobb megrendelői az adatbányászati elemzéseknek, elterjedten használják a modelleket a működésük támogatására. Az oka, hogy ebben a szektorban közismerten sok a pénz (mily meglepő) és nagy a kockázat, így a kockázat csökkentése érdekében több eszközt is bevetnek. Ezen kívül a bankok is hasonlóan nagy adatbázissal rendelkeznek az ügyfelekről, mint a telekommunikációs szolgáltatók. Demográfiai adatokon kívül rálátnak az ügyfél náluk vezetett számlájának teljes forgalmára és összetételére, rögzítik a telefonos megkereséseket, és a hívások okát. Pénzügyi intézmények több célra is felhasználják az adatokat: például az ügyfelek megtartására, vagy a kockázatok csökkentésére a hitelezés során.

Az adataik segítségével a bankok előre tudják jelezni, hogy az ügyfél lezárja a bankszámláját, azaz bankot szeretne váltani (churn modellek): ha az adatok alapján épített modell szerint nagy a valószínűsége, hogy otthagyja a bankot, akkor fel lehet hívni őt egy jobb ajánlattal, kedvezőbb befektetési lehetőséggel, ami maradásra bírhatja. Az adatbányászati algoritmusnak itt is az a feladata, hogy megmondja, melyik viselkedéssel kapcsolatos változók jelzik előre, hogy az ügyfél az összes pénzét “kimenekíti” a bankból, és felmondja a szerződését. Az adatokban például az utalhat erre, ha elkezdi átutalgatni a pénzét vagy csökken a szokásos forgalma a bankszámlán.

A hitelek-elbírálása során modell jelzi előre az ügyfél “megbízhatóságát”, ami megmondja, mennyire lesz jó adós az adott hitelkérelmező. Ezt figyelembe veszik a hitelbírálat folyamán, ha nem is csak ez alapján döntenek. Ez a vagyoni helyzeten, pénzmozgáson alapul, ezen kívül aki vett már fel hitelt, tudja mennyi papírt kell leadni, ezeket mind felhasználják a modell megalkotására.

Mindkét esetben (bankváltás, illetve hitelezés) rendelkezik múltbeli tapasztalattal a bank azzal kapcsolatban, kik zárták le számlájukat, illetve kik voltak rossz adósai, ezek alapján próbálja meg előrejelezni a valószínűségét annak, hogyan fognak viselkedni a még meglévő/új ügyfelei.


Ennyit elsőre a bankokról, folyt. köv :).

huzsuzsa

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr213348297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása