… akarom mondani adatbányász?

Az adatbányászat annyira szerteágazó terület, hogy érdemes szerintem egy posztot szentelni annak, hogy kiből is lesz jó adatbányász, milyen érdeklődési kör kell hozzá, hol kínálnak egyáltalán ilyen ismereteket? Ez a poszt még jól jöhet azoknak is, akik idén választanak felsőoktatási intézményt.

Előszöris azon gondolkodtam el, a szakmabeliek között kinek milyen végzettsége van, és miben különbözik a nézőpontja. Nem soroltam fel minden végzettséget, csak a szerintem legkülönbözőbb jellemző nézőponttal rendelkező szakokat.

A matematikus, statisztikus: programtervező vagy elméleti matematikusok illetve statisztikát hallgatók számára egy lehetőség, hogy adatbányásznak állnak. Ők könnyen értelmezik a grafikonokat, függvényeket, így az adatelőkészítés fázisban verhetetlenek. Tisztában vannak az adatmodellezés statisztikai, matematikai alapjaival is, de amint az üzleti alkalmazhatóság a kérdés, már nehézségekbe ütköznek. Nehezen tudják kommunikálni a megrendelő felé az eredményeket, mert általában nem egy nyelvet beszélnek a döntéshozókkal.

Hasonlóan az informatikusok is a modellezéssel vannak jobb kapcsolatban, automatizálni tudnak egy-két folyamatot, de erős statisztikai háttér hiányában az adatok előkészítése már nehezebb feladat számukra. Az, hogy milyen új változókat érdemes létrehozni, vagy az elkészült modell az elvárásoknak megfelel, vagy üzletileg használható-e, már kiesik a figyelmük köréből.

Szociológusokkal is találkozni az adatbányászok között, nekik az előnyük szintén statisztikai tudásukból ered, klaszterezés esetén a csoportok leírása is könnyebben megy nekik, és talán a modellezésre érdemes változók körét is jobban meg tudják határozni.

És hogy hol lehet konkrétan adatbányászatot tanulni?

Próbáltam utánanézni, hol is tanítanak adatbányászatot a nagy egyetemeken kívül, de arra jutottam, hogy még a NYME- Faipari Mérnöki Karának egyik szakán is kiemelt téma az adatbányászat, és úgy tűnik minden egyetemen és főiskolán megtalálható legalább hasonló szak vagy legalább pár tárgy (adatbányászat, adatelemzés, üzleti döntéshozás támogatása, vagy adatmodellezés). Így a fő kérdés az, hogy milyen egyéb terület érdekel, hogy milyen iparágon belül szeretnél adatbányászattal foglalkozni.

huzsuzsa

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr133740437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huzsuzsa 2012.01.24. 15:05:13

Kis kiegészítés: Pár éve ezt jósolják a trendek, és a computerworld mai cikke is azt írja, hogy a jövőben nőni fog a kereslet adatbánysázok iránt :) computerworld.hu/a-jovo-tech-munkahelyei-20120124.html
süti beállítások módosítása