Hogyan tudja az adatbányászat segíteni egy-egy állam működését? Hasonlóan egy nagyvállalathoz, az állam is rengeteg adattal rendelkezik, sok döntést hoz, amit az adatok feldolgozásával lehet támogatni. A közelmúltban több cikk is megjelent arról, mire is használják a közigazgatásban az adatbányászatot, a SAS blogjában nemrég a mikroszimulációkról olvashattunk, ami abban segíti az közszféra döntéshozóit, hogy különböző gazdasági intézkedések várható hatását akár dinamikusan (azaz az érintettek reakcióit figyelembe véve) is képesek előrejelezni. Így például meg tudják mondani, mennyi bevétel várható egy-egy adó kivetéséből. Erre kis hazánkban is nagy szükség lenne, ha a döntéshozók szánnának ilyesmire időt, talán nem kellene havonta változtatni az adók formáján és rendszerén csak azért, mert nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
(A blogból egyébként kiderül, hogy a svéd parlamentnek létezik Elemzési Osztálya. Wow)

Saját adatok felhasználásán kívül a napjainkban oly népszerű “social media” adatainak elemzésével is tud mit kezdeni a közszféra. A Bitport cikke szerint az ENSZ - szintén a SAS segítségével - arra volt kíváncsi, hogyan egészíthető ki a hivatalos statisztika a közösségi média adataival. Ír és amerikai blogok és fórumok bejegyzéseit vizsgálták a projekt keretében, és találtak olyan elemeket (pl. munkával kapcsolatos bizonytalan érzelmű bejegyzések megszaporodása), amik előrejelzik a munkanélküliséget, hosszabb távú cél pedig, hogy a munkanélküliségi politikák fejlesztésére használnák fel.

A magyar közigazgatást tekintve nem sok adatbányászati jellegű projektről adnak hírt. Az egészségügyben már évek óta emlegetik a digitalizálás komoly szintre emelését, ebből várhatóak később elemzések, illetve az oktatásban láthatunk kezdeményezést. A TÁMOP részeként projektet indítottak az oktatáskutatásban létrejött adatbázisok feltérképezésére és megosztására, ennek eredménye a http://adattar.ofi.hu/?elemzes oldalon látható. A felhasználóknak itt lehetőségük van két oktatással kapcsolatos adatbázis online elemzésére, letöltésére, és másodelemzések közlésére, ezzel próbálják segíteni az oktatók munkáját. A kezdeményezés nagyon jó irányba mutat, mert legalább felhasználják, sőt megosztják a kutatások során keletkező adatokat.

Ha ismertek ilyen kezdeményezést, projektet a közszférában, osszátok meg velünk :)

huzsuzsa

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr834502076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása