Idén augusztus utolsó napjaiban Budapesten került megrendezésre a RapidMiner Community éves konferenciája. A négynapos konferencia két napján oktatás és vizsga volt, míg a másik két nap előadásokból állt, ezt egy vacsora egészítette ki az A38 hajón és egy romkocsma-látogatás volt a csütörtök esti program.

A konferencia résztvevői főként Kelet-, Közép- és Dél-Európai régióból kerültek ki: a magyar résztvevőkön kívül több szerb, cseh, szlovák illetve horvát előadó és résztvevő is volt, ezen kívül még Németországból érkeztek többen.

A konferencia az előadásokat tekintve is sokszínű volt: hallhattunk az új és régi RM kiegészítőkről, voltak ipari projektekről beszámolók, a Telenor is előadott a RapidAnalytics bevezetéséről.
Csak címszavakban az érdekesebb alkalmazási és fejlesztési területekről:
Tőzsdei portfólió-optimalizálás; Életstílus-elemzés és ajánlórendszerek; Számításigényes feladatok grafikus kártyán való implementálása és párhuzamosítása; Adatstream-ek bányászata; Automatikus szótárkészítés vélemény-bányászathoz; R diagramok megjelenítése; Képbányászat; Octave kiegészítő...


A leghatásosabb előadó az új RapidMiner témájú könyv írója volt szerintem, aki azzal a céllal írta könyvét, hogy bárki, aki szeretne adatbányászkodni, a könyv segítségével könnyen megtehesse. Az előadó kiemelte a könyv utolsó fejezetét, ami az adatbányászati etikát taglalja Ezért is választotta a RapidMiner szoftvert, mert ingyenes, egyszerűen tanulható és sok művelet elvégezhető vele. A könyv címe: Data Mining for the Masses, az előadás végén CD formátumban minden résztvevő megkapta a könyvet. (Ha elolvastam, véleményt is írok róla)

A konferencián beszámoltak a Rapid-I legújabb fejlesztéseiről is, amik közül az alábbiakat emelném ki:

  • Kiegészítik a sokszor hiányos operátor leírásokat a Help view-ban, amit két vaskos kötetben nyomtatásban is elérhetővé tesznek
  • A makrók értékei nyomon követhetőek lesznek futtatás közben (Macro view)
  • Mobil applikációt fejlesztenek a RapidAnalytics felületéhez
  • A kiegészítőket egyszerűen fel lehet tölteni a Marketplace-ra, ami egyelőre (de már csak néhány hétig) béta-ként üzemel, de már elég sok kiegészítő érhető el róla.

 A két fél napos oktatás anyagát nagyon jól állították össze, érthető, összeszedett és hasznos is a kezdő RM felhasználóknak. Ebből ugyan nem lehet megtanulni a RapidMinert, és a vizsgához is kevés önmagában, mégis hasznos azoknak is, akik már elkezdtek foglalkozni a RapidMinerrel, de még nem rutinos használói. A vizsga nem volt kimondottan egyszerű, de gyakorló adatbányászként nem is volt nagyon nehéz, érteni kellett alapvető adatbányászati algoritmusokhoz, és a RapidMiner funkcióit is jó volt ismerni (bár ez utóbbiban segített, hogy a lehetőség volt használni a szoftvert vizsga közben). Mindenesetre pár hónap RapidMiner használattal, az RM kézikönyv elolvasásával és az oktatási anyag segítségével sikerült megszereznem a Rapid-I Analyst oklevelet a vizsgán.

Láttam és szerveztem már sok rendezvényt, így meg kell jegyeznem a végére, hogy nagyon színvonalasra sikerült szervezés-ügyileg a konferencia, köszönjük! A következő évben Porto (Portugália) városa ad helyet az RCOMM-nak.

huzsuzsa

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr674749016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2012.09.13. 21:43:58

Köszönet az infókért!
süti beállítások módosítása