Kis szünet után újra az adatbányászati szakmáról: Miket érdemes tanulni, elsajátítani, ha jó adatbányász szeretnél lenni?

Ha az előrejelzéseknek hinni lehet, egyre nagyobb szükség lesz olyan szakemberekre, akik képesek folyamatokat átlátni, elemezni és irányítani. A
computerword egy év eleji cikke szerint a jövő tech munkahelyei közzé tartozik az adatbányászati terület is, egyre több erre specializált szakemberre lesz szükség, főleg nagy és nem-strukturált adatok kezelésére. Személy szerint azt hiszem, érdemes minél több szoftvert megismerni már az egyetem alatt (adatbázis-kezelő és elemző programokat egyaránt, ez utóbbin belül fizetős és open source verziót is), mert egyre inkább nem lehet tudni, melyik ismeretére lesz szükség, hiszen ha hihetünk a Gartner elemzéseinek, egyre több szoftver tör be erre a piacra.

Pár évvel ezelőtt még nem nagyon volt olyan képzés sem, amelyről kikerülve papírt lehetett arról kapni, hogy képzett adatbányász, elemző vagy. Ez mára szintén átalakulni látszik, a szoftvergyártók többségénél létezik valamilyen oktatási csomag és vizsga is, de már nem csak szoftverhez kötött papírt lehet erről szerezni. Az INFORMS egyesületnél most tervezési fázisban van egy elemzői képesítés kialakítása, de itthon is van már kezdeményezés egy adatbányászati képzés (Adatbányászati Akadémia) indítására.

Ma már az adatbányászat alatt is minden cég mást ért, érdemes ezen a területen belül is specializálódni: a jelenlegi irányok szerint nem árt megismerkedni a BigData és a hálózati szoftverekkel az adatbányászati alapok mellett, mert az adatmennyiség és bonyolultság is növekedni látszik. A jelenlegi álláshirdetések között egyre több specialistát keresnek, akik már az algoritmusok tervezésétől kezdve végigviszik az elemzési folyamatot.

Mindebből látszik, hogy nincs egyszerű dolga annak, aki adatbányászattal szeretne foglalkozni, célszerű egy specifikus területet találnia, amiben tud érvényesülni, de még így folyamatosan képeznie kell magát, hogy a szakmán belüli változásokkal lépést tudjon tartani.

huzsuzsa

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr374325414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása