A vizualizáció művészete

2012.01.10. 22:31

Az adatbányászok munkájának nagyon fontos pontja az adatok megjelenítése, több szempontból is oda kell figyelnünk erre. Egyrészt már az egyes változók értékeinek, eloszlásainak vizuális vizsgálata is rávilágíthat összefüggésekre, segíthet a változók kiválogatásában, új változók generálásának szintén az alapja lehet; másrészt az eredményeket a megrendelő számára is emészthető formában kell tálalni. Általában minél kevesebb, minél informatívabb adatot érdemes kiemelni, és az sem mindegy, hogy milyen formában: könnyen érthetőnek kell lennie és meg kell ragadnia a figyelmet. (Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni Kővári Attila blogján található írást.)

Az adatvizualizáció nagyon fontos szerepet játszik tehát az elemzők életében, de sajnos kevés olyan adatbányászati szoftvert találni, amelyben megfelelő, jól paraméterezhető, “adatra szabható” és egyben esztétikailag is elfogadható grafikonokat készíthetnénk. A legelterjedtebbek még ma is az Excelben készült egyen-diagrammok. Egyszerűsége és elterjedtsége szerintem még sokáig vezető pozícióban tartja a vizualizáció terén. Klasszikus értelemben vett adatbányászati eszközök közül a leghasznosabb és esztétikusabb adatmegjelenítő eszköze talán a SAS Enterprise Minernek van, valószínűleg nem véletlenül ez a legdrágább adatbányászati szoftver...


Ha tehát nincs végtelen költségvetésünk, de az Excelnél kreatívabban szeretnénk megmutatni az adatokat, speciális grafikai eszközhöz kell nyúlnunk, vagy ha még ennél is komolyabban vesszük, akár egy designer segítségét is igénybe lehet venni.

Ha már a design-nál tartunk, egyre elterjedtebbek az infografikák, amik személy szerint nagyon megnyerték a tetszésemet, mert hihetetlenül kreatív módon, az adat jellegéhez kapcsolódva jelenítik meg azokat, így segítve a megértést. Biztos vagyok abban is, hogy ilyen módon jobban el tudjuk tárolni az információkat az agyunkban, mert a képek segítik a rögzítést.
Az üzleti intelligencia világában az infografikákat a modern vezetői riportokkal (dashboardok) hozhatjuk párhuzamba, amelyeket szintén úgy fejlesztenek, hogy kevés információt hatékonyan jelenítsenek meg, kiemelve a lényeget.

Érdemes megnézni a youtube-on található videót, amin jól érezni, hogy mennyire kiegészítik egymást a nyers adatok és a képi világ.

huzsuzsa

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr373535566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása