A már említett telefonos adatbányászati modelleket minden nagy szolgáltató használja, de ezen kívül még lehetnek adatbányászattal megoldható, ennél érdekesebb feladatai is. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk:

  • Az ügyfelek hívás-adatai alapján tud építeni egy hálózatot az egymást hívogató ügyfelekből, és ebből azonosítja az ügyfél ismerősi körét. A hálózat alakjából megmondható például, hogy milyen szerepet töltessz be az adott ismerősi körben: a központi alak vagy, aki mindenkivel kapcsolatban van, vagy a hálózat “szélén” helyezkedsz el, aki nem sok emberre van befolyással. A már régóta folyó kutatások azt mutatták ki, hogy ha egy terméket el szeretnének terjeszteni, érdemes a központi emberek melletti ügyfeleknek eladni, az ő ismerősi körében így terjed el legjobban a termék.

  • Jellemző a telekommunikációs szolgáltatókra (és a bankokra is), hogy az új ügyfeleknek jobb kondíciókkal ajánlanak terméket, mint a már meglévőknek. Ennek megfelelően megjelentek azok az ügyfelek, akik lemondják a szolgáltatást, majd új ügyfélként jelentkeznek újra ugyanannál a szolgáltatónál. Már több módszer is van arra, hogy ezeket az ügyfeleket azonosítani tudják az adataikból. Az egyik módszer szintén a hálón alapuló modell, amikor megnézik, mennyire hasonló egy régebbi ügyfélhez azok köre, akiket fel szokott volt hívni a régi ügyfél. A másik módszer is a hívásszokásokon alapul, de az azt vizsgálja, hogy a hívások időtartama, jellemző időpontja (vagy napszak) és összege mennyire egyezik. Ezen kívül még lehet figyelni azt is, hogy jellemzően honnan telefonál az ügyfél (az ún. cella-információk alapján nagyjából lehet azonosítani a hívásindítások helyét). Ha két ügyfél (egy múltbeli, és egy jelenlegi) azonos körzetekből telefonál, azonos időpontokban, nagy valószínűséggel megegyezik a két ügyfél.

  • Egy előző posztban említettem, hogy a szolgáltatók üzemeltetnek olyan modelleket, amelyek megmondják, melyik termék érdekelhet a legjobban, ezt kétféleképp használhatják fel: ha te keresed meg az ügyfélszolgálatot, akkor az ügyintézés során mellékesen megkérdik, nem érdekel-e az adott termékük. Másrészt fel is hívhatnak egy kampány keretében, hogy nem vennél-e meg valamit. A szolgáltatók felismerték, hogy ebben a második esetben az ügyfelek reakciója eltérő lehet: Van aki azért fog utánanézni, létezik-e más szolgáltatónál jobb ajánlat számára, mert felhívták rá a figyelmét, hogy a jelenlegi díjcsomagjánál lehet kedvezőbbet találni a saját szolgáltatójánál. Van, akit hiába hívnak fel bármilyen ajánlattal, nem fog reagálni rá, és van olyan is, aki meggyőzhető egy jó ajánlattal, és hűséges a szolgáltatóhoz. A negyedik csoport pedig az, aki a hívás nélkül is megvette volna a terméket, tehát a kampány költsége megtakarítható lett volna. A kampányra adott ügyfél-reakciók alapján tehát négy csoport állítható fel egy modell segítségével, ami azt méri, hogy kampány nélkül és kampányolással mennyire valószínű az ügyfél vásárlása (uplift modell).

huzsuzsa

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr173361696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása