A pénzintézetekben való adatbányászatról már volt szó, most ezt egészíteném ki egy érdekes, adatbányászattal megoldható feladattal.

A banki és egyéb szektorban is kiemelt figyelmet fordítanak a vállalati ügyfelekre, mivel nagy és nagy bevételeket lehet belőlük generálni. A gazdasági válság során egyre több cég szűnik meg azonban, ami nagy bevétel-kiesést jelent a bankoknak, így tudni szeretnék, hogy mely cégeknél lesz várhatóan csőd. A cégek bedőlése (megszűnése/csődbe menés) az esetek többségében azért történik, mert a beszállítói, vagy azok akiknek szolgáltat, fizetésképtelenné válnak.

Hogyan veheti észre a bank, hogy egy ügyfele várhatóan csődöt jelent? A manapság egyre elterjedtebben használt hálózat-elemzés lehet a segítségére. Ezzel ugyanis lehetősége nyílik arra, hogy az átutalásokból hálózatot (gráfot) építsen, és megfigyelje, hogy egy-egy cég bedőlése hogyan befolyásolja a környezetében lévő cégeket. A gráf csomópontjai a cégek, az élek köztük az átutalások, és az élekhez egy súlyt is lehet rendelni, ez másképpen a fertőzési index, azaz azt mutatja meg, hogy mennyire valószínű, hogy az adott élen “terjed a bedőlésveszély”, azaz az egyik cég bukása mekkora mértékben befolyásolja a másik cég bukását is. Józan ésszel gondolkodva ez biztosan arányos az átutalt pénz mennyiségével, de más dolgok is befolyásolhatják az értékét, pl. hogy hány másik céggel van kapcsolata még, stb.

Az ilyen hálózati elemzéseket már említettem a telefonos adatok adatbányászatánál is, ahol szintén a felhasználó környezetének felderítése volt a cél, csak ott az információ (új díjcsomag) terjedése volt a kérdéses, nem a bedőlésé. Az ilyen és ehhez hasonló hálózatok tanulmányozása már régóta tart, hazánkban is több jeles kutató foglalkozik vele: Csermely Péter, Vicsek Tamás és Barabási Albert-László, aki két könyvet is írt a nagyközönség számára Behálózva és Villanások címmel, amit érdemes elolvasni.

 

huzsuzsa

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://adatmagus.blog.hu/api/trackback/id/tr623384490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.11.15. 13:08:25

Ez a blog mindig csak a felszínt fogja kapargatni? Mert akkor leiratkozom :/

huzsuzsa 2011.11.15. 14:55:24

Mire lennél kíváncsi? Nyitott vagyok a kérdésekre, és szívesen írok a témákról bármit, amit egy blogbejegyzés keretein belül, az üzleti titkokat nem megsértve le lehet írni.

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.11.20. 19:10:24

Konkrét algoritmusok, trükkök, problémák, amikkel szembesültök és alkalmaznak ebben a szakmában.

Pl. hogyan jelzitek előre hogy kik fognak bedőlni (milyen matematikai módszerek, milyen adatokat használtok fel, transzformáltok, szűrtök), s a speciális vagy extrém "esetek", "outlierek" kezelése

vagy épp a hálózatelemzésnél hogyan értékelitek ki a kapcsolatok alapján egy pont bedőlésveszélyét

vagy épp ha az a feladat, hogy egy adott fogyasztói célcsoportot kell megtalálni, akkor ennek hogyan álltok neki, klaszterezés, szempontok, módszertan, ilyesmik

nem tudom mi fér nektek bele a keretbe/kedvetekbe, mindenesetre leírtam mire lennék kíváncsi :) kösz előre is és hajrá!

huzsuzsa 2011.11.21. 18:43:04

@buGhunter: Köszi! Szívesen írok némelyikről, amiben több tapasztalatom van. Nemsokára írok egy posztot a modellekről konkrétan, mert azok eddig kevés figyelmet kaptak.
süti beállítások módosítása